Eva Eternell Horse Blogg

Eva Eternell Horse Blogg

Ridsport på en ny nivå

Här bloggar vi om allt inom hästvärlden och ridsport.

Vad har nosgrimman för betydelse?

RidsportPosted by Eva Eternell Hagen Wed, July 01, 2015 07:35:14

Det diskuteras ofta om vikten av att ha rätt bett. Men att ha rätt nosgrimma påverkar bettets inverkan. En felaktigt anpassad nosgrimma kan både ge en felaktig inverkan av bettet samt ge hästen obehag.

Många fortsätter använda den nosgrimma som hästen man köper redan har på sitt träns. Alternativt om man köper nytt träns så blir det den nosgrimma som följde med köpet av tränset. Men vilken nosgrimma man använder kan göra stor skillnad för hästen och ridningen.

Det finns olika typer av nosgrimmor som ska spännas på olika sätt:


1. Engelsk nosgrimma spänns innanför och bakom bettet.


2. En aachengrimma är en engelsk nosgrimma som har en tunnare rem på nosgrimman som spänns framför bettet.


3. Remontgrimma spänns framför bettet. Remont är ett gammalt ord för unghäst.


4. Pullargrimma, kallas även för mexikansk nosgrimma, går i kors på nosryggen och spänns både framför och bakom bettet.

Den engelska nosgrimman används mest inom dressyr. Ett kandar har alltid en engelsk nosgrimma. Ju bredare nosgrimman är, desto effektivare och bättre fördelas trycket av den.
Aachengrimma är en engelsk nosgrimma med en aachenrem. Den används för att hästen inte ska gapa. En aachengrimma får inte spännas för hårt. Då kan det påverka hästens andning. När man tränsar en aachengrimma ska man först spänna den engelska nosgrimman och se att den är rätt avpassad. Sedan spänner man aachenremmen. Ett vanligt fel är att aachenremmen spänns först och för hårt, vilket får hela grimman att sitta som en pullargrimma över nosryggen.
Aachenrem används många gånger också helt i onödan. Bara för att den följer med tränset när man köper den så behöver man inte använda den. Aachenremmen tar bort en del av hästens framåtbjudning så den är till för heta hästar, inte för hästar som behöver gå mer fram.
Remontgrimma används oftast vid unghästutbildning. Ordet remont är ett gammalt ord för unghäst. Samtliga unghästar på Spanska Ridskolan i Wien utbildas på remontgrimma. Remontgrimman spänns framför bettet. Den måste anpassas korrekt och får inte sitta för lågt så den påverkar hästens andning.
Pullargrimman används framförallt inom hoppning och fälttävlan. Den är bra till lite hetare hästar. Dessutom är denna grimma den som ger störst frihet åt hästens andningsvägar. Pullargrimman är också den snällaste grimman om hästen har något problem med tänderna. Den går att dra åt något hårdare utan att hästen får obehag av att nosgrimman trycker på tänderna.

Tips: Om hästen har problem med nosgrimman – kolla tänderna!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.